Sanomalehti Karjalaisen verkkolehdessä uutisoitiin 10.5.2012 otsikolla "Loppuvuoden pojilla paljon ADHD-diagnooseja". Lyhyessä jutussa kerrotaan, että ruotsalaisten tilastojen mukaan joulukuussa syntyneellä pojalla on yli 30 prosenttia suurempi todennäköisyys saada ADHD-diagnoosi kuin alkuvuodesta syntyneellä ikätoverilla. Tutkijat arvelevat, että monesti todellinen syy on koulun aloittaminen liian aikaisin.

Tämä uutinen herättää minussa monenlaisia ajatuksia. Totta on, että ADHD on yleisempää pojilla kuin tytöillä. Totta on myös se, että nykyisin ADHD-diagnooseja on paljon. Mutta onko niitä todellisuudessa enemmän kuin vuosikymmeniä sitten vai onko ADHD tämän päivän muotisairaus? Totta on sekin, että nykyisin lapsen kehityksestä tiedetään enemmän kuin silloin vuosikymmeniä sitten. Lapsia osataan diagnosoida, on enemmän tietoa näistä neurologisista sairauksista, mutta luulen myös, että diagnooseja annetaan joissain tapauksissa liian helposti.

Voisiko osa ADHD-diagnooseista todellakin johtua liian aikaisesta koulunaloituksesta? Kyllähän lasten kehitykselliset erot 7-vuotiaina voivat olla hurjiakin. Joulukuussa syntynyt lapsi on lähes vuoden nuorempi kuin tammikuussa syntynyt luokkakaveri. Poikien voi muutenkin olla tyttöjä vaikeampi sopeutua koulumaailmaan, ja loppuvuodesta syntyneillä tämä voi olla vielä vaikeampaa. Uskon näin. Kyllä tälläkin on varmasti vaikutusta, unohtamatta suuria luokkakokoja ja jatkuvaa ärsyketulvaa ympärillä.

Vanhin poikani on syntynyt marraskuussa. Hän kävi ennen ensimmäistä luokkaa starttiluokan, sillä hän ei ollut vielä eskarin jälkeen koulukypsä. Hän sai vuoden lisäaikaa kasvamiselleen, ja tässä tapauksessa se oli erittäin hyvä asia. Koulun aloitus oli helpompaa vajaa 8-vuotiaana. Pojalla on myös ADHD-diagnoosi. Koulussa oireilu oli lähinnä ADD-tyyppistä keskittymisvaikeuksineen, kotona ylivilkkautta ja levottomuutta. ADHD:ta on olemassa, mutta silti mietin, onko se aina sitä.