Meidän Perhe -lehdessä 4/2012 oli juttu Pienet tarhalaiset, joka kertoi hollantilaisten lasten päivähoidosta. Hollantilaiset äidit palaavat töihin vauvan ollessa 3 kuukautta vanha. Juttua varten on haastateltu pienen Fenne-tytön äitiä, joka kertoo kokemuksistaan. Fennen äiti tekee kolmipäiväistä työviikkoa; vauva on päiväkodissa kahtena päivänä, yhden päivän viikossa tyttö on mummolassa hoidossa.

Olen surullinen hollantilaisten lasten puolesta. Mielestäni noin pieni vauva on aivan liian pieni menemään hoitoon. Hyvänen aika, mielestäni alle 3-vuotiaan paikka on kotona, joten tuntuu aivan käsittämättömältä, että jossain maassa laitetaan ihan pienet vauvat hoitoon! 3-kuinen vauva on vasta luomassa kiintymyssuhdettaan, jolle ei voi olla hyväksi se, että ympärillä olevat hoitajat vaihtuvat. Fennen ryhmä on "vertikaalinen päiväkotiryhmä"; tarkoittaa siis sitä, että ryhmässä on lapsia kolmikuisesta kolmivuotiaisiin. Pienet vauvat joutuvat viettämään päiviään liian suuressa hälinässä ja melussa, eivätkä he mitenkään voi saada riittävästi yksilöllistä huomiota hoitajilta.

Onni on, että Hollanissa äitien osa-aikatyö on paljon, paljon yleisempää kuin Suomessa. Kunnon mahdollisuus osa-aikatyöhön olisi tervetullut Suomeenkin. Suurimman osan viikosta Fenne siis saa olla kotona äitinsä kanssa, onneksi, mutta en voi silti olla ihmettelemättä.

Tunnustaudun jonkinasteiseksi "imetyshihhuliksi". Kannatan puolen vuoden täysimetystä ja osittaisimetystä vähintään vuoden ikään asti, mielellään pidempäänkin. Toisaalta ymmärrän, että imetys tai imettämättäjättäminen on oma valinta, joten hihhuloin vain omiani, jo loppuneita, imetyksiäni. Mutta silti... Hollanissa on yleistä, että äiti lopettaa imetyksen töihin palattuaan. Luonnollisesti on raskasta pumpata maitoa työpäivän aikana, vaikka Hollannin laki velvoittaakin työpaikat järjestämään äideille lukittavan huoneen maidon pumppaamista varten. Moni äiti kokee kuitenkin helpommaksi lopettaa imetyksen. Tämäkin kaikki on pois niiltä pieniltä vauvoilta. Äidinmaidon kautta he saisivat mm. tärkeitä vasta-aineita tauteja vastaan. Unohtamatta sitä imetyshetken psyykkistä läheisyyttä, joka voisi olla monelle pienelle hyvin tärkeää hoitopäivän jälkeen. Läheisyyttä voi toki antaa muutenkin, ja aivan varmasti hollantilaiset äidit rakastavat lapsiaan kuten suomalaisetkin äidit.

Silti ihmettelen Hollannin systeemiä.