Viime aikoina on julkisuudessa ollut keskustelua siitä, että hallitus olisi lyhentämässä kotihoidontukea kolmesta vuodesta kahteen vuoteen. En voi olla hämmästelemättä, kuinka typerä ja lyhytkatseinen tuo ajatus onkaan!

Kunnilla on jo nyt vaikeuksia vastata päivähoidon tarpeisiin. Monet kunnat maksavat kuntalisää, jotta kaikista pienimmät lapset pysyisivät pidempään kotihoidossa. Juuri näiden pienimpien lasten päivähoito on kunnille kalliimpaa kuin isompien lasten. Ja ylipäätään kotihoidontuki tulee yhteiskunnalle halvemmaksi kuin päivähoito. Mitä säästöjä tällä siis saavutettaisiin? Päiväkodit pullistelevat lapsia ja paikoin on vaikeuksia saada päteviä sijaisia. Entäpä, kun hoitoon onkin tulossa suuri määrä 2-vuotiaita? Mistä heille löytyy hoitopaikka?

Erityisen huolissani olen kuitenkin näistä pienistä lapsista, jos hallituksen kaavailema leikkaus menee läpi. Viime päivinä olen lukenut kiintymyssuhdeteoriaa, jonka näkökulmasta katsottuna alle 3-vuotiaan paikka ei ole päiväkodissa. Alle 3-vuotias on pieni. Hän tarvitsee lähelleen läheisiä ja pysyviä ihmissuhteita; juuri niitä ihmisiä, jotka ovat olleet hänen elämässään läsnä syntymästä lähtien. Alle 3-vuotias ei pysty pitämään mielessään kuvaa äidistä ja isästä koko hoitopäivän ajan. Pieni lapsi tarvitsee paljon syliä ja läheisyyttä häntä hoitavilta ihmisiltä. Päivähoidossa ei pystytä vastaamaan tähän lapsen tarpeeseen.

Alle 3-vuotias ei tarvitse erityisiä virikkeitä kehityksensä tueksi. Hänelle riittää ne virikkeet, joita lähes jokainen vanhempi pystyy hänelle kotona tarjoamaan. Toki poikkeuksiakin on, siihen en ota nyt kantaa. Lisäksi vanhemmilla tulisi olla oikeus valita lapsensa hoitomuoto jatkossakin. On väärin, jos vanhemmat pakotetaan viemään 2-vuotias hoitoon.

Olin äskettäin työssäoppimisjaksolla päiväkodin 1-3-vuotiaiden ryhmässä. Olin alussa järkyttynyt siitä, kuinka vähän oli aikaa lapsen yksilölliseen kohtaamiseen. Ja juuri nämä pienet lapset tarvitsevat sitä yksilöllistä kohtaamista paljon! Koin monesti, että lapsia hoidettiin kuin liukuhihnalla. Henkilökunta yritti varmasti parhaansa, mutta resurssit ovat, mitkä ovat. Surullista. Olen entistä vakuuttuneempi siitä, että alle 3-vuotiaan paikka ei ole päiväkodissa.

Toivon, että hallitus ymmärtää olla puuttumatta kotihoidontukeen. Se voi tulla kalliiksi. Vaikutukset lapsiin voivat näkyä vasta vuosikymmenten päässä, kun nämä pikkuiset ovat aikuisia. Onko siihen oikeasti varaa? Eikö olisi paljon viisaampaa huolehtia siitä, että lapset saavat kaikin puolin turvallisen lapsuuden?